Koncert 2019.03.10. 19:30
Az Alteo bemutatja: BDZ - Az energia hangja

Jegyárak

3.000 Ft; 4.000 Ft

Beethoven-koncertsorozat a Pesti Vigadóban / 2

Műsor:

Beethoven: G-dúr zongoraverseny

Beethoven: IV. szimfónia


Szüts Apor - zongora

Vezényel: Hollerung Gábor

A Budafoki Dohnányi Zenekar Beethoven-sorozatának második hangversenyére két 1806-os művét választotta. Ez az az időszak Beethoven életművében, amikor a világosabb tónusú művek dominálnak.

A G-dúr zongoraverseny annak az átalakulásnak tanúja, ahogy a fiatal, az erőt, a hősiességet, a titánit istenítő Beethovenből érett, befelé forduló mester lesz. A 19. századi új humanizmus egyik első mesterműve ez, amely az útkereső, szemlélődő líra eszközével talál hangot érzelemvilágának kifejezésére.

Az 1806-os esztendő a remekművek egész sorával gazdagította a zene irodalmát. Ekkor keletkezett a fent említett G-dúr zongoraverseny mellett Beethoven Harminckét zongoravariációja, Hegedűversenye, a III. Leonóra-nyitány, a Razumovszkijnak ajánlott három vonósnégyes, és mai hangverseny második darabja, a IV. szimfónia is.  Ami a szimfóniatermést illeti, csaknem három év telt el az Eroica megalkotása óta. Ezen idő alatt Beethoven több vázlattal foglalkozott, megvalósításra azonban az a szimfónia-terve került, amely mintegy ellentétpárja a Harmadiknak, és könnyed, vidám hangulatát tekintve inkább a Másodikhoz áll közel. Így kívánta ezt az alkotás ritmusa, a belégzés feszültségét szükségképpen feloldó, megkönnyebbült kilégzésé, a várakozásteljes disszonanciára törvényszerűen következő megnyugtató konszonancia esztétikai folyamata.

Hector Berlioz annyira el volt ragadtatva a mű hallgatásától, hogy úgy gondolta, a mű második tételét nem ember, hanem maga Mihály arkangyal készítette.

Szervező: Budafoki Dohnányi Zenekar

Jegyvásárlás

Amennyiben az Alteo bemutatja: BDZ - Az energia hangja című koncertek különböző időpontjaira kettő jegyet vásárol, akkor 15% kedvezményt; amennyiben három jegyet vált 25% kedvezményt vehet igénybe. A kedvezmény egyidőben történő vásárlások esetében érvényes.

Helyszín

Díszterem A Pesti Vigadó II. emeletén található gyönyörű Díszterem kiváló helyszínt biztosít koncertek, hangversenyek, kulturális események, konferenciák, álló- és ültetett fogadások, gálavacsorák megrendezésére. bővebben a helyszínről