Kiállítás 2019.02.10.
Sárköz, a szépség kertje

Jegyárak

1.500 Ft

Fodorné László Mária, szövő, a Népművészet Mestere, az MMA Népművészeti Tagozata rendes tagjának jubileumi kiállítása

"...aki egyszer bejut a szépség kertjébe, az versöt is álmodhat meg írhat, meg éneköt is mondhat, meg szűhet, meg hímözhet, mert minden szépség egy tüvön van..."   mondta néhai Kati Éva népművész. Aligha lehet szebben fogalmazni egy olyan kiállítás beharangozójában, ahol a magyar nyelvterület egyik leggazdagabb szőtteskultúrájának, a sárközi szőtteskincsnek jelenlegi legjobb ismerője, legnagyobb mestere Fodorné László Mária, a Népművészet Mestere, a MMA Népművészeti Tagozatának rendes tagja mutatkozik be, megidézve a szülőfalu, Decs és a tájegység, Sárköz szépségeit. A tanítómesterek emléke előtt egy-egy szőttesalkotásuk bemutatásával tiszteleg.

„A szövés gyógyír örömre, bánatra.” mondja László Mária, s most a látogatók is részesedhetnek ebben a gyógyírban.

A kiállítás egy olyan életmű régi és új alkotásait mutatja be, amelyben a hagyomány megismerésének, megőrzésének és a hagyomány megújításának szándéka is magas színvonalon jelenik meg a kézzel szőtt szépséges szőtteseken. 

A kiállításhoz kapcsolódó további programok:

2019.04.03. 17:00   Kurátori tárlatvezetés I.

2019.04.10. 17:00   Kurátori tárlatvezetés II.

2019.04.17. 17:00   Finisszázs

Szervező: Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozat

A kiállítás látogatható 2019. február 10. és április 21. között.

További információ

Helyszín

Vigadó Galéria VI. emeleti kiállítóterem A Pesti Vigadó VI. emeletén található kiállítóterem önállóan vagy az V. és VI. emeleti egyéb kiállítóterekkel együtt is igénybe vehető. bővebben a helyszínről