Foglalkozások

Élménypedagógiai programok

A Vigadó Galéria foglalkozásainak elsődleges célja a köznevelésben megvalósuló művészeti nevelés kiegészítése, az intézmény kiállításaihoz és épületéhez szervezett, rendszeresen megrendezett közművelődési programok, valamint művészeti és művészetpedagógiai foglalkozások által.

I. ÉPÜLETFELFEDEZŐ FOGLALKOZÁS

Ajánlott korosztály: 6-12 évesek
Létszám: osztály / csoport (max. 30 fő)
Időtartam: 90 perc
Foglalkozás ára: 400 Ft/fő

A foglalkozáson való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges, a választott időpontot megelőzően minimum két héttel. Jelentkezés a foglalkozásokra.

A foglalkozás során régmúlt korokba utazunk, meséket szövünk és felfedezünk, együtt ismerjük meg a Pesti Vigadó izgalmas múltját! Az órán a város és az épület történeteit idézzük fel, találkozunk a Redoute és a Vigadó egykori látogatóival, rácsodálkozunk a helyszín jeles eseményeire, tesszük mindezt a gyerekek interaktív, játékos bevonásával. A gyönyörű Feszl-palota egyes tereinek bejárása után a művészi önkifejezésnek is utat engedünk: közösen alkotjuk meg saját, személyre szabott „pop-up Vigadónkat".

II. SÁRKÖZ, A SZÉPSÉG KERTJE

Pedagógiai foglalkozás, kihelyezett tanóra

Ajánlott korosztály: 13-18 évesek
Létszám: osztály / csoport (max. 30 fő)
Időtartam: 90 perc
Foglalkozás ára: 400 Ft/fő, amely a kiállításra megváltott kedvezményes belépőjegy árán felül fizetendő.

A foglalkozás célja, hogy Fodorné László Mária életművén keresztül a diákok is felismerjék, a népművészet és a népi műveltség a mai napig áthatja életünket. Az óra során a köznevelésben elsajátított népművészeti ismereteket elevenítjük fel, helyezzük új közegbe, miközben csapatépítő és kompetenciafejlesztő feladatok segítségével az online (IKT) forráskutatás alapjaival is megismerkedünk.
Kapcsolódó tantárgyak: történelem és állampolgári ismeretek, hon- és népismeret, földrajz. 
A foglalkozáson okostelefont használunk, amelyet a résztvevőknek maguknak kell biztosítani. 

A foglalkozáson való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges, a választott időpontot megelőzően. Jelentkezés a foglalkozásokra.

***

Az intézménybe ellátogató fiatalok a Pesti Vigadó különleges tereiben és kiállításain változatos tanulási formákon keresztül ismerkedhetnek meg a művészetek számos területével, a Pesti Vigadó aktuális tárlataival, a művészettel nevelés eszközei által. Az intézmény emellett ismeretterjesztő, kompetenciafejlesztő füzetek és csapatépítő feladatok segítségével az épület játékos felfedezését is lehetővé teszi különböző korosztályok számára.

A Pesti Vigadó foglalkozásainak célja az, hogy közelebb hozzák a művészetet a gyermekekhez, miközben fejlesztik a résztvevők esztétikai érzékét, elősegítik kreativitásuk kibontakozását, és nyitottabbá teszik őket a világra és a művészetekre. Amellett, hogy célunk a kiállított alkotások befogadása és megértése, a kiállítás mondanivalójának közös feldolgozása, foglakozásainkon lehetővé válik az elmélyülés, az alkotói szabadság megélése, a művészettörténeti, kultúrtörténeti, történeti ismeretek közvetítése, a kortárs művészet sajátosságainak és a képértelmezési technikáknak a megtanítása.

Kapcsolat:

Kiállításszervezési Csoport
06 (1) 328-3333
galeria@vigado.hu

A felfedezőfüzet a 10-16 éves korosztály számára kínál izgalmas feladatokat az épület megismerésére. A füzet segítségével a Pesti Vigadóba látogató családok, csoportok kalandos utazáson vehetnek részt, bejárhatják a épület izgalmas tereit és zugait, miközben rejtvényeket és rejtélyeket fejthetnek meg. „Pincétől a padlásig" kalauzoljuk körbe a látogatókat az ingyenes kiadvánnyal, és avatjuk be őket az épület múltjának és jelenének érdekességibe.